Barion Pixel
hello@penjoy.hu  |  +36 30 223-5652
Mi is az a washi tape avagy a dekortapasz?

Mi is az a washi tape avagy a dekortapasz?

Mi is az a washi tape avagy a dekortapasz?

Egy tekercs végtelen kreativitás

Egyre népszerűbb kishazánkban is a rengeteg színben, dizájnban és méretben kapható dekortapasz. Sokan felfedeztétek és használjátok már őket, ezért arra gondoltam, hogy érdemes lenne mélyebben is elmerülni a történetük és a végtelen felhasználási lehetőségeik megismerésében.

Hogyan is funkcionál a dekortapasz?

Szóval, azt az elején tisztázhatjuk, hogy bűn lenne ragasztószalagként használni őket. Ahogy a neve is mutatja kézműves munkákhoz, dekoráláshoz lettek tervezve, tehát naplók, scrapbook-ok és számtalan használati tárgy díszítésére alkalmasak, de erre majd egy következő bejegyzés alkalmával részletesebben kitérek néhány ötlettel. A dekortapaszok könnyen visszaszedhetőek papír, fa, fém, üveg és műanyag felületről is anélkül, hogy nyomot hagynának maguk után. Ha óvatosan távolítjuk el, akkor újrahasználhatóak. Enyhén átlátszóak, főleg a világosabb színűek, ezáltal jól működnek rétegeffektusoknál. A szalagokra a tartósság növelése érdekében képeznek egy vékony viasz bevonatot, ami enyhén vízállóvá teszi, ezért, ha írni szeretnél a szalagra ezt vedd figyelembe, mert nem minden íróeszköz alkalmas erre.

Mi is az a washi tape avagy a dekortapasz?

A washi tape szó eredete

De először is mit jelent a washi tape kifejezés ? A washi japán szó, amelyből a „wa” szótag japánt, a „shi” pedig papírt jelent. A „tape” szó szalagra vagy tapaszra utal.
A hagyományos papírgyártás során a fa rostokat pépesítik, a japán módszer ettől annyiban tér el, hogy a cserjékből származó rostokat használják fel, amitől a japán papírnak textúrált tapintása lesz.
Ha a wikipédiában rákeresel, akkor azt olvashatod, hogy a „washi”-t a hagyományos módon, kézzel készített papír leírására használják. A rendkívül összetett és hosszadalmas gyártási folyamatot természetesen mára már gépesítették. Amíg a papírgyártás több, mint 1000 éve ismert Japánban, addig a dekortpaszok története igencsak fiatal.

washi tape, öntapadós dekortapasz története és használata

A dekortapaszok története

Az egész 2006-ban kezdődött, amikor a japán Kamoi Kakoshi maszkolószalagokat gyártó cég tulajdonosa felkérést kapott egy női kézműves csoporttól olyan öntapadós szalagok gyártására, amelyek kizárólag művészeti célt szolgálnak, különböző színben és kivitelben. Kamoi Úr teljesítette a megrendelést és megszületett a ma is jól ismert washi tape márka, az „mt” (a Masking Tape szavak rövidítéséből).
Innen egyenes út vezetett az öntapadós szalagok világsikeréhez, melyek ma már a legkülönbözőbb hagyományos japán dizájntól a „cuki” mintákig bukkanak fel az üzletekben.
Ahogy egyre több cég kezdte el gyártani a szalagokat, természetesen nem feltétlen a hagyományos japán papír alapra, a gyártási folyamat modernizálódott, fejlődött és segített a dekortapaszok világ szintű elterjedésében. Napjainkban rengeteg gyártó kínálatában megtalálhatjuk a színes öntapadós szalagokat, végtelen számú mintával és minőségben.

És mire használhatjuk ezeket a szép színes dekortapaszokat? Ez majd a következő blogbejegyzésből kiderül 🙂

Hogy hova tart a washi tape útja? Ezt előre nem tudhatjuk, de azt sejteni lehet, hogy a története még jó sokáig nem ér véget, mert rengeteg lehetőség rejlik benne.
Remélem érdekesnek találtátok a bejegyzést és a következő washi tape használatakor eszetekbe jut a csodás története.

washi tape, öntapadós dekortapasz története és használata

Szeretnél értesülni újdonságainkról? Iratkozz fel hírlevelünkre!

A következő vásárlásodhoz egy 1000 ft értékű  kupont adunk ajándékba!